Burundi Musema Finest – Red burbon

Vasket Burundi kaffe i særklasse. Sød og meget frugtig moderne kaffe, med smagsnoter af modne søde fersken, rosenblade, rørsukker, lys chokolade, æble, vanilje, let limefrugtig syrlighed og god nøddesmag i espresso. En kaffe i absolut top-klasse.

Kaffebondens pris: Kaffebonden afregnes tidligere og får en ekstrabetaling, der er 15-20% højere pris end de ellers kunne opnå med det tidligere statsmonopols priser.

Fra kr. 85,00

Ryd
Varenummer (SKU): N/A Kategorier: , Tags: , ,

Burundi kaffe kan nogle gange ramme noget særligt. Det gør denne. Blød, sødmefyldt fersken dominerer smagen. En moderne filterkaffe som åbner øjnene for hvad god kaffe i virkeligheden handler om.

Smagsnoter: Fersken, let lime, rosenblade, rørsukker, lys chokolade, æble, vanilje

Fakta:

  • 100% Arabica - mix af forskellige arabica typer
  • Vasket kaffe
  • Højde: 1400m - 1800m
  • cupping score 89

Bæredygtig og miljøvenlig produktion.

I samarbejde med udviklingsorganisationen Food for the Hungry og Baptistkirken i Burundi, opstartede Baptistkirken i Danmark i 2007 et projekt, der skulle tilgodese nogle af de mange smådyrkere af kaffe i Musema i Kayanza-provinsen. Området der ligger i 1.400-1.800 meters højde, har optimale betingelser for kaffedyrkning, da der normalt er rigeligt med nedbør, tilpas med sol og jorden på de mange skråninger er god. Kort fortalt går projektet ud på at forbedre levevilkårene for disse kaffedyrkere ved at organisere dem i en andelsforening, der selv ejer minivaskestationen, hvor kaffen forarbejdes. Metoden er miljøvenlig og sparer på vandforbruget i forhold til traditionelle vaskemetoder, hvilket er vigtigt, da rent vand på de breddegrader er en knap ressource. Projektet understøtter alle dele i processen med kaffen, lige fra beskæring og vedligehold af kaffeplanterne, korrekt gødning, ligesom de har uddannet personale på minivaskestationen, der kan betjene afskalningsmaskinen og videreforarbejde kaffen efter alle kunstens regler. På denne måde hjælpes kaffedyrkerne med at forøge deres udbytte og projektet er således med til at gøre en forskel i livet i dette landområde med øget indkomst og forbedre fødevaresikring. I 2012 og 14 blev endnu to minivaskestationer etableret.

Kaffen høstes i april/maj og i denne sæson ansættes der mange løsarbejdere, til at håndtere kaffen. Når kaffen afleveres sorteres den første gang, så kun modne bær modtages. Derefter vaskes bær, således at skallen og hinder mv. tages fra. Dette genbruges i øvrigt til gødning til kaffeplanterne. Bønnerne tørres i solen, håndsorteres flere gange, inden de tørres på tørreri og er klar til eksport. Kaffen ristes af hensyn til friskhed så tæt på hvor den skal drikkes.

Bedre pris til kaffedyrkerne

Målet om at der skal produceres kvalitetskaffe, der kan indbringe en bedre pris er allerede nået. Tidligere blev kaffedyrkerne betalt med tilgodebeviser, der kan indløses 4-6 måneder efter høst, når kaffen er solgt på verdensmarkedet. Det har mange af de fattigste kaffedyrkere ikke råd til at vente på, så handel med tilgodebeviser for stærkt reducerede priser finder sted i stor stil. I projektet betales der en listepris ved aflevering af kaffen på vaskestationen. Når kaffen er solgt på verdensmarkedet, gives der en merpris i form af efterbetaling på mellem 15% og 20% ekstra i forhold til det tidligere statsmonopols priser. Det har betydet, at mange i området gerne vil sælge deres kaffe til kaffevaskeriet og derved at man bliver i stand til at tiltrække den bedste kaffe. I 2007 producerede man ca 3.5 tons kaffe. I 2019 produceres der over 30 tons. Kofoed Kaffe tog ca 3,6 tons hjem af den bedste kvalitet.

Social profil

De mange sæsonarbejdere i projektet er enten handicappede, enker, forældreløse eller minoritetsgruppen Batwa (pygmæer), der på den måde tjener lidt ekstra til livets ophold.

Kaffe og Burundi

I Burundi er kaffe den vigtigste eksportvare i økonomien. Krig og ustabilitet har imidlertid gjort det svært for importører verden over. Musema Finest kaffen trodser usikkerheden og hjælper dermed nogle af de 250.000 fattige kaffedyrkere. Direkte Handel: Musema Finest kaffen er hentet i det nordlige Burundi i provinsen Kayanza. Kaffe fra Burundi er på vej frem, men på den globale liste af kaffeproducenter ligger landet helt nede imellem 25 – 30. Det hænger sammen med den beskedne produktion og mængde der eksporteres. Alligevel er kaffe med sine 90% den vigtigste eksportvare i Burundis svage økonomi. De cirka 500.000 sække kaffe der i gennemsnit høstes årligt, er eksistensgrundlag kaffedyrkerne, hver med et meget beskedent antal træer. Indenfor Burundis landegrænser er fokus rettet skarpt på kaffen og dens betydning. Desværre har Burundi været stærkt plaget af politisk uro. Ufred og regulær borgerkrig har siden. Kaffen har som den altoverskyggende afgrøde og eksportvare således måttet betale den høje pris igennem landets uroligheder, at stabiliteten af kvantitet og kvalitet er smadret. Selvom kvaliteten nogle sæsoner er i verdensklasse er der ingen garanti for den næste sæson. Sådan en usikkerhed vil de store kaffeimportører ikke leve med. Og taberne bliver som altid de mindste - nemlig kaffedyrkerne. Det råder Musema Finest kaffe nu bod på. En høst i topkvalitet. Hentet direkte hjem udenom de store grossister, der ellers normalt er de eneste, der har kanalerne til at få kaffe ud fra små, eller på anden vis svært tilgængelige lande.

Yderligere information

Land/region

Burundi/Kayanza/Butaganzwa

Højde

1800 m

Producent

Shembati Washing Station

Mængde

1000 gram, 250 gram, 500 gram

Anmeldelser

Der er endnu ikke nogle anmeldelser.

Vær den første til at anmelde “Burundi Musema Finest – Red burbon”

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *